Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ФОРМА НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ФОРМА НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО




За да се домогне до Божественото, човек трябва да има пред вид: развитието на своето тяло, във височина и широчина; оформяването на носа, очите, ушите и устата, като се спазват правилните математически отношения между тях. 68-140.



Като изучавате човешкото тяло, виждате, че има известно отношение между широчината и височината. Ако широчината вземе надмощие, явява се известна аномалия, която се отразява върху характера на човека. Също така и височината не трябва да взема надмощие. 34-58.



Мисълта удължава формите, а чувствата ги разширяват. Човек, на когото мисълта е силно развита, расте на височина. Ако чувствата са чрезмерно развити, той расте на широчина, той е пълен, низък, с голямо благоутробие. 64-137.



Да вземем, за пример, един равнобедрен триъгълник... остроъгълен... Сега ви питам: Кои са били условията, които са направили този триъгълник остроъгълен? Ако в човешкото сърце и в човешкия ум е имало повече сили, триъгълникът се развива повече на височина и става равнобедрен, т. е. триъгълник със слабо телосложение... Ако пък имате по-низкия триъгълник, той показва, че условията, при които се е родил, са били по-неблагоприятни. Материята, в която се развивал, била по-гъста. Давленията са били по-силни, значи този триъгълник изразява по-силно телосложение. В този случай тялото се развива за сметка на всичко, а умът и сърцето са като условия за развиване на тялото. Тялото е господар, то заповядва на ума и на сърцето, а в първия равнобедрен триъгълник сърцето и умът заповядват на тялото. За да бъде човек нормален, между ума и сърцето му трябва да има хармония. Нормален човек е само онзи, в ума, сърцето и тялото са в хармония т. е. тялото се подчинява на ума, а умът се подчинява на сърцето... На земята сърцето е по-силно от ума. Най-първо човек е чувствал и после се появила мисълта. 42.25-8.



Функциите на тялото се различават от функциите на мозъка. Доказано е при това, че колкото по-силна е главата, толкова по-силно е тялото. И обратно, колкото по-слаба е главата, толкова по- слабо е тялото. Освен това, височината и широчината на тялото се определят от интензивността на мозъка. Между широчината на раменете и широчината на мозъка има известно съотношение; между дължината на лицето, на тялото и на мозъка също има известно съотношение. Днес тези данни нямат особено приложение. Хората не се интересуват от тези въпроси. В миналото, обаче, съществували много школи, в които са правени тънки наблюдения и изучавания по тези въпроси. В тези школи са работили мъдреци и адепти, които могли по размерите на тялото, на лицето и на главата точно да определят, какъв ще бъде животът на даден човек. 86-143.



Тялото на човека трябва да бъде добре организирано, да няма никакви излишъци. Мускули трябва да има човек, а не мазнини. Мускулите придават пластичност на тялото. 58-100.



Човек не трябва да има слабо тяло, но не трябва да има и много развито тяло, за да не поглъща силите на ума и на сърцето. 88-229.



Душата не може да се проявява в едно хилаво тяло. Я си представете, че имате само едни кости, едни жили, и очите ви, се движат в едно такова тяло. Каква красота щеше да има това тяло. Някой казват: Не трябва да бъдем много дебели. - Ами ако бъдете много сухи! И едното и другото е една крайност. Значи ние трябва да имаме красиви тела, в които да се проявява Божествената енергия. 120-169.



Пълните хора изобщо не могат да издържат. Слабите хора издържат повече. Пълните хора не могат да издържат и в Духовно отношение, защото Духовният живот, в който сте влезли, изисква един уравновесен организъм, с един мозък от най-фина, еластична и пъргава материя, издръжлив на всички напори на живота; същевременно се изисква една отлична дихателна система, един стомах, който да функционира правилно, да приема малко храна, която да обработва и да използва правилно. И най-после костите и мускулите му да бъдат така подвижни, че да свършва всякаква работа с най-малко разноски. 43.3-17.



Във физическо отношение човек не трябва да има пълно тяло, но здраво. Мускулите му да са стегнати, костите - здрави, та като ходи да ви е приятно да го гледате. 126-36.





НАГОРЕ